Tom Collins

Tom Collins

For mange er en Tom Collins en gammel cocktail, noget som mange har hørt om, men som ikke helt kunne identificere de mest basale ingredienser. Mange må i gang med at Google denne ikoniske drink.

Hovedingredienserne i en Tom Collins er; Gin, flormelis/sukkersirup, citronsaft, danskvand og en citronskive. Du kan også pynte med andre friske frugter som eksempel kirsebær, jordbær mm.

Tip: I stedet for flormelis kan du bruge sukkersirup. Alt efter smag og behag.

Ingredienser

  • 5cl gin
  • 2 tsk. formelis 
  • 2 spsk. citronsaft
  • danskvand
  • citronskive
  • isterninger

Sådan gør du

  • Kom gin og den friskpresset citronsaft over i et glas. 
  • Tilføj flormelis og rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt isterninger og top af med danskvand.
  • Pynt med en citronskive. 

Historie om Tom Collins

Oprindelsen af Tom Collins er ukendt og er tabt et sted i midten af det 19. århundrede. Umuligheden af for evigt at lukke spørgsmålet om drinkens undfangelse skabte en kontrovers mellem Storbritannien og USA, hvor begge sider hævdede drinken som deres egen med lige stor overbevisning.

Derfor, hvis en opskrift for eksempel blandes med whisky og sodavand, kalder de det en whisky-og-sodavand. Derfor ville ingen engelsk person have givet en cocktail et navn som “Tom Collins”.

Mysteriet er fortsat uløst, men en morsom vinkel på dette spørgsmål findes. I 1920’erne bemærkede HL Mencken, at cocktailen måtte være af amerikansk oprindelse, da englænderne generelt manglede fantasi til at give drikkevarer fantasifulde navne. På den måde, hvis en opskrift involverede whisky og sodavand, ville englænderne blot kalde det en “whisky-og-sodavand”. Derfor ville ingen englænder have tildelt en cocktail et så markant navn som “Tom Collins”.

Denne usikre oprindelse og den humoristiske tilgang til navngivning er blevet en del af Tom Collins’ legendariske historie og bidrager til dens fascinerende mystik.

Andre mener noget andet om drinken

Ifølge nogle kilder stammer Tom Collins fra en vittighed fortalt i New York i 1874. En gruppe venner begyndte at fortælle folk i barer, at en mand ved navn Tom Collins gik rundt i byen og fortalte løgne om dem. 

Så det var, at mange begyndte at gå fra den ene bar til den anden på jagt efter bagtaleren. Spøgen var blevet fortalt før, men i det år nåede den kolossale dimensioner. Som et resultat blev bartendere inspireret til at opfinde en cocktail kaldet Tom Collins for at servere dem, der kom ind i lokalet og spurgte efter den undvigende figur.

Andre lækre drinks

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *