Old fashioned

Old fashioned drink

Old fashioned oprindelsen  kan knyttes til flere forskellige steder, men dens opskrift forbliver stort set den samme: Smagen af din yndlingswhisky blandet med bitter, sukker og en appelsinskal. 

Ingredienser

  • 5cl bourbon whisky
  • 1/5 tsk. Angostura bitters
  • lidt revet appelsinskal
  • 2 tsk. rørsukker
  • Isterninger

Sådan gør du

  • Alle ingredienserne hældes op i et glas og røres godt rundt. 
  • Slut af med at putte appelsinskræl i din drink.

Old fashioned historie

Ligesom så mange andre drinks er der flere forskellige historier af hvordan drinken blev opfundet. Denne drink er ikke en undtagelse, men vi vil dog dykke ned i en af de mest sandsynlige og mest omtalte historier som belyser drinkens historie.

The Old Fashioned blev først omtalt omkring 1806, men det var ikke den Old Fashioned, som vi kender det i dag. Faktisk var en gammeldags det første navn, folk begyndte at kalde cocktails, og det refererede til en stil med mixologi. (Ja, i 1806 var der stadig mixologi.) Disse gammeldags opskrifter omfattede alle typer spiritus fra gin til mezcal, meget ligesom nutidens gammeldags fusioner. 

Dette var tilfældet ind i 1860’erne, hvor det blev endnu mere almindeligt for folk at bestille bitter, vand og sukker med deres foretrukne spiritus. I 1882 rapporterede en bartender i Chicago, at den mest populære inkarnation var en “gammeldags” lavet med rugwhisky.

Der er flere forskellige historier og nogle siger, at drinken faktisk stammer fra Louisville, Kentucky i 1880 på en privat social klub kaldet The Pendennis Club. 

Opskriften er knyttet til bartender og bourbon destilleri, James E. Pepper. Rygter forbinder Pepper med The Pendennis Club, før han angiveligt bragte cocktailen til Waldorf-Astoria hotelbaren i New York City. Nogle hævder Louisville som hjemsted for Old Fashioned, mens andre fastholder, at det virkelig er NYC. 

Uanset hvad, erklærede Louisville i 2015 Old Fashioned for sin officielle cocktail og fejrer endda den populære drink med en to ugers begivenhed kaldet Old Fashioned Fortnight hver juni. 

Den første gammeldags whiskyopskrift blev trykt i 1895 i Modern American Drinks af George Kappeler. Hans opskrift instruerer læseren om at opløse en klump sukker i vand, tilføje to skvæt bitter, et stykke is, citronskal og en jigger whisky. 

Sammenkogningen skal laves i et whiskyglas, blandes med en lille bar-ske og serveres med skeen stadig i glasset. 

Men i 1936 skrev en mand ind til New York Times for at fejre det gammeldags og på sin egen gnaven måde kom med en udtalelse om den rigtige måde, en gammeldags skal blandes. 

Manden mindede om tidspunkter, hvor en gammeldags var lavet med Angostura bitter, en klump is, sukker, en barske, og blandingen blev stukket ned ved siden af bargoeren med et håndtag af bourbon, så han selv kunne hælde den op.

 “Glem mestermixologer,” syntes forfatteren at sige, “jeg vil bare skænke min egen drink.”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *